Kaslarımızın Yapısı ve Çelik Halat Arasındaki Benzerlik
Tırmanış ve Dağcılıkta Emniyet ve İple İniş Yöntemi
Halat Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sapan Kullanmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bildiğiniz gibi biyomimetik bilimi doğadaki teknolojiyi inceleyerek birçok örnekten esinleniyor. Allah insan vücudunu da o kadar muhteşem yaratmış ki, bilim adamları insana bakarak birçok alet tasarlıyorlar. Oradaki yüksek aklı çözmeye çalışarak teknolojiye aktarıyorlar. Kaslarımızın yapısı da çelik halat teknolojisine ilham oluyor. Kasları kemiklere bağlayan dokulara tendon denir. Tendonlar, kendilerini oluşturan kolajen bazlı lifler sayesinde son derece sert bir yapı kazanırlar. Bu liflerin bir başka özelliği ise birbirlerine örülme şekilleridir.ABD Rutgers Üniversitesi öğretim üyelerinden Janine M. Benyus, Biomimicry adlı kitabında, kaslarımızdaki tendonların çok özel bir yöntemle inşa edildiğini söyleyerek bu konudaki tespitlerini şöyle ifade etmiştir:
Dirsekle bileğiniz arasındaki tendon, asma bir köprüyü taşıyan halatlarda olduğu gibi, birbirine dolanmış kablo demetlerinden oluşur. Her bir kablo demeti ise, kendi içinde daha ince kabloların birbirine dolanmasından oluşmuştur. Bu daha ince kablolar da, birbirine dolanmış molekül demetlerinden meydana gelir. Hatta moleküllerdeki atomlar bile sarmal bir yapı halinde dururlar. (Janine M.Benyus, Biomimicry, Innovation Inspired By Nature, William Morrow and Company Inc. , New York, 1998, s.99-100)
Çelik halat teknolojisinde kaslardan örnek alınıyor. Kasları kemiklere bağlayan dokular yani "tendon"lar, doğal kompozitlere (birbirine karışmayan iki veya daha fazla katının bileşimiyle oluşan katı malzemelere) verilebilecek önemli bir örnektir.
Nitekim günümüz asma köprülerinde kullanılan çelik halat teknolojisi, insan vücudundaki tendonların yapısı örnek alınarak geliştirilmiştir.