Kaslarımızın Yapısı ve Çelik Halat Arasındaki Benzerlik
Tırmanış ve Dağcılıkta Emniyet ve İple İniş Yöntemi
Halat Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sapan Kullanmada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dağcılıkta olduğu gibi tırmanışta da, bağlanma direkt olarak emniyet kemeriyle yapılır. Aslında, bir karabinaya bağlanmak yasaktır. Karabinanın küçük aksı çok dayanıklı değildir. Bu aksa bağlıyken büyük bir düşüş meydana gelirse, kırılma olasılığı artmış olur.
Nasıl bağlanmak gerekir?
Bağlanma basitçe, emniyet kemerinde açık sekizli düğümü yöntemi kullanılarak ipe düğüm atılmasıyla gerçekleşir. Aşağıdaki resimde gösterilmiştir:
İki bağlanma noktası ve bir emniyet halkası bulunan bir emniyet kemerinde düğüm atarken iki bağlanma noktasının da kullanılması mecburidir. Aslında, emniyet halkası emniyet kemerinin 25 kn ye kadar yükü çekebilecek bir parçası olmasına rağmen, halkanın aksine bağlanma noktaları ipin sürtünmesine karşı güçlendirilmiştir. Tek bağlanma noktası olan tırmanış emniyet kemerlerinde ip aşağıdaki gibi düğümlenir.
UYARI : Her zaman sadece emniyet kemerindeki bağlanma noktalarını kullanın, asla kemer ya da malzeme taşıyıcı kısımlarından bağlanmayın. Bu uyarı özellikle çocuklara yöneliktir.
Farklı emniyet teknikleri
Top-roping tırmanışı (Üstten emniyetli tırmanış)
Bu teknik, önceden rotanın üst noktasına yerleştirilmiş basit bir iple tırmanmak esasını içerir. Tırmanıcı bir parçaya bağlanır ve emniyetçi (tırmanıcının güvenliğinden sorumlu kişi) de emniyet sistemini başka bir parçaya yerleştirir. Emniyetçi tırmanıcının düzgün bir şekilde adım adım ilerlemesini sağlar. Tırmanıcı tırmanışını tamamlayıp rotanın sonuna ulaştığında, emniyetçi onu tekrar yere indirir.
Top-roping tırmanışı, kaya tırmanışı eğitiminde sahada ve salon pratiklerinde (yapay duvar tırmanışlarında) kullanılan emniyet tekniklerinden biridir. İp çoğunlukla esnektir; düşme riski olmadığı için çok güvenlidir.
Lider Kaya Tırmanışı Nedir?
İpi rotanın üst noktada bir yere sabitlemeden bir faleze veya kayalığa tırmanarak yükseğe çıkma esasını içerir. Ara emniyet noktalarındaki ekspresler sayesinde ipi karabina ile dengeleyerek kademeli olarak yükselirken kendinizi korumaya almanız önemlidir.
Bu koruma noktaları tırmanılacak alana (teçhizatlı kayalıklara) kurulu olabilir veya tırmanıcı tarafından (takoz ve sikkeler) yerleştirilmiş olabilir. Teçhizatın kaldırılması durumunda, yerleştirilen son ekspres lider tırmanıcının (ipe ilk bağlanan kişi) düşmesini engelleyecektir.
Üstten emniyetli tırmanışlarda, emniyetçinin ipin gerginliğini dengelemesinin yanı sıra, emniyet sisteminde ilk tırmanıcının ilerleyişinde bir sorun olmaması için ipin rahatça akıp gitmesini sağlaması gerekir. Tırmanıcı tırmanış noktasının sonuna ulaştığında, ipin ucunu verir ve bir iniş istasyonu kurar. Daha sonra ikinci tırmanıcıyı emniyete almak gerekir (ikinci tırmanıcı, ilk tırmanıcının inişi sırasında emniyetçidir). Emniyetçi, ekspresleri (koruma kullanımındalarsa, takozları da) geri çeker ve iniş istasyonunda tırmanıcıya katılır.
Genel olarak tırmanış malzemelerinin taşınması ve ipin idaresini üstlenmeyeceği için ilk olarak emniyetçi tırmanır, ardından da ilk tırmanıcı devam eder.
İniş istasyonu nedir?
İniş istasyonu, birbirine bağlı birçok emniyet noktasından oluşan rotanın üst noktasında veya ortasında bulunan bir etaptır. Farklı uzunluklardaki birçok rotada, tırmanışın ilerleyişi bir iniş istasyonundan diğerine doğru gerçekleştirilir. İlk tırmanıcı iniş istasyonuna ulaşır sonra emniyetçi gelir, diğer istasyon için tırmanıcı buradan ayrılır, arkasından emniyetçi takip eder ve bu şekilde devam eder.
İniş istasyonları birbirlerine perlon(lar) veya yardımcı ip(ler) ile bağlı, her zaman minimum 2 noktadan oluşur. Emniyet noktalarındaki çekme gücünü aza indirmek için perlonlarla biçimlendirilmiş köşeler olabildiğince küçük tutulmalıdır. Teçhizatlı kayalıklardaki iniş istasyonu emniyet noktalarını daha önceden yerleştirildiyse, emniyetçiyi güvende tutabilmek için perlon(lar)ı yerleştirmek yeterlidir. Teçhizatsız kayalıklarda emniyet noktaları mutlaka kurulmalıdır. Bunlar takoz, sikke, buz vidası (dağcılık için), bazen sivri kaya parçası veya ağaç dalı da olabilir. Herhangi bir durumda tedbir elden bırakılmamalıdır. Minimum iki adet emniyet noktası bulundurmanız önerilse de bir üçüncüsü, iniş istasyonunun güvenliğini arttıracaktır. İniş istasyonunda yardımcı ip ve vidalı karabina ile ip boş verilir.
Avantajlar
• pratik (düzenlemeye gerek kalmadan her zaman kullanıma hazır)
• hata riskini azaltma (iniş istasyonunda hızlı düğümlerle karabina birbirine dolaşmadığı sürece hata yapma olasılığı az)
• dinamik (Uyarı: ipten biraz bile kaymaktan kaçınmak gerekir)
• YTD (yapay tırmanış duvarı) de etkili eğitim
Kaya/dağ inişi (Abseiling)
Kaya/dağ inişi, rotanın üst noktasında ipi iniş ekspreslerinin ortasından geçirme ve ipin iki parçasını boşluklardan aşağı salma esasını içerir. Bu yöntemle düşüş hızının yardımıyla kayalık boyunca iniş gerçekleştirilir. İniş istasyonunun aşağısına veya zemine ulaştığınızda ipi kurtarmak için biraz çekmeniz yeterlidir.
UYARI: İpi kullanırken düzenli ve dikkatli olmak gerekir. Tırmanış kazalarının çoğunluğunun kaya/dağ inişi esnasında meydana geldiğini unutmayın.